Világok között - a szentendrei Vajda kiállítás margójára

Nehéz Vajda Lajosról írni. Még nehezebb a műveiről: kevés olyan meghatározó XX. századi művész volt, akinek műveit és életét ennyi kutatás választotta volna témájának. Miben rejlik a vonzereje? És mit lehet - ha lehet egyáltalán - még hozzátenni? Vajda Lajosról szubjektíven szól ez az írás.


2019. május 11.  |  Ugrás a kommentekhez

"Ma már kijelenthetjük, hogy az európai élvonalba kellene tartoznia. Ez a kiállítás tökéletesen megmutatja, hogy Vajdát egy lapon említhetjük Miróval és Picassóval."1 - jelentette ki Petőcz György, a szentendrei Vajda Lajos életmű-kiállítás kurátora egy interjúban. Többek szerint Vajda munkássága párhuzamba állítható az amerikai absztrakt expresszionizmussal, Jackson Pollock, Mark Rothko vagy Barnett Newmann művészetével2. Célszerűbb inkább "párhuzamos" művészetről beszélni, tekintve, hogy esély sem volt arra, hogy az említett művészek tudtak volna Vajda Lajos munkásságáról. Tévedés azonban Vajda munkásságát egyfajta zárványként kezelni a magyar absztrakt művészetben. Tény, hogy művészete egyedülálló, a kortársai közé beilleszthetetlen és végtelenül egyedi volt, azonban jelentőségét nem az adott korban kell keresni. Vajda Lajosnak az utóhatása volt felmérhetetlen. Korának művészeti életében, a novecento és a római iskola támogatottságában életműve értelmezhetetlen volt, később - az Európai Iskola romantikus kitérője után - szintén nem került szóba. Mégis, egyes kortársaira gyakorolt hatásától kezdve egészen a mai magyar modern művészet jelentős többségének művészetében Vajda hatása letagadhatatlan. Mégis, hogyan lett ez a tragikusan fiatalon elhunyt művész ilyen horderejű termékenyítő erő hordozója? Hogyan lett az "absztraktok szentje"?

Az első és legmeglepőbb, ami Vajda Lajos munkásságát meghatározza, az az, hogy nem volt a klasszikus, szó szoros értelmében vett festőművész. Vajdát képzőművésznek, összművésznek lehetne leginkább besorolni. Korniss Dezső Vajda szénrajzait - az imaginárius tájakat alkotó időszakról van szó, melyek Pismányban készültek 1939-ben - látva jegyezte meg róla: "Nem szereti a színeket, grafika ez."3

Vajda Lajos Júliának írott leveleiben (akkor még Richter Júliának címezve) pedig arról ír, hogy hogyan lehetne az orosz avantgárd montázstechnika elvén filmre vinni a "kólót" - ahogy ők hívták a szentendrei Preobrazsenszka templomban minden év augusztus 19-én megrendezésre kerülő szerb búcsúkor a templomkertben tartott zenés-táncos mulatságot. Ahogy írta, az egész "itt van a fejemben, csak filmre kellene vinni, á la Pudovkin"4. Párizsi tartózkodása - bár inkább feneketlen nyomorgásnak lehetne nevezni - alatt is sóvárgott már a film technikájáért, jobb híján fotómontázsokba lényegítve gondolatait. Grafika, olaj- és pasztellképek, montázsok, film (ha lehetősége nyílott volna rá, de az elképzelés megvolt!) - mind a "mindenáron kifejezni" akarásának egy-egy szelete, melyet a művészi lét teljes átélése tartott össze: Vajda életének a legapróbb mozzanata is művészetéről szólt.

Vajda Lajos Madonna a kapu felett című festménye
Vajda Lajos: Madonna a kapu felett, 1937. Forrás: https://prabook.com

A Kornissal együtt megkezdett "konstruktív szűrrealista tematika" kivitelezése során a vonalrajzok is montázsok voltak, a szentendrei, majd szigetmonostori motívumok, ortodox sírfeliratok, ablakrács-díszítések, egy-egy kacsárnya5 pántja, fűzfa, élelmiszerek, stb. egymásra vetítve a rajzlapokon úgy tűntek fel, merültek el, bukdácsoltak egymáson át mintha filmen vetítenénk őket. Persze a filmszerűségen itt a szovjet kortárs filmszerűséget kell érteni: Vajda szinte egész életében kísérletezett az Eiseinstein által megfogalmazott montázselmélet megvalósíthatóságával, magáévá téve azt a megközelítést, miszerint a montázs a különálló beállítások összeütköztetése, mivel "egy […] szekvencia minden egyes elemét ugyanis egymás után érzékeljük, nem pedig egymás mellett"6. Érdekes párhuzam, hogy a közelmúltban, és ma is sokszor, ha egy kiállításról készül filmfelvétel, az operatőrök előszeretettel használják a képek bemutatásakor az áttűnést, megvalósítva ezzel azt, ami Vajdának már akkor nagy valószínűséggel a fejében volt.

Létezik egy tézis, mely Vajda Lajost bipoláris betegségben szenvedőnek írja le. Valószínűleg a Vajda Júliának írott leveleiben említett hangulatingadozások alapján juthatott a szerző erre a következtetésre, melynél egyértelműbb tévedés Vajda életének megítélésében aligha létezik. Egy, a folytonos művészi útkereséssel, a teljes mértékű meg nem értéssel, szeretethiánnyal és a mindennapi betevő előteremtésével való szakadatlan küzdelemben élő fiatal, beteg fizikumú, az átlagnál jóval érzékenyebb művészt egyszerűen egy pszichiátriai zavarokat osztályozó kézikönyv egyik bekezdésében leírt elmezavarral diagnosztizálni, megbélyegezni több, mint vitatható. "A bipoláris zavar úgy is ismert, mint mániás depresszió, utalva a mánia és a depresszió, váltakozásaira, egy hosszabb időtartamon keresztül. Az egészséges átlagemberek által időnként tapasztalható feldobott jókedvvel, és levert hangulattal szemben egy bipoláris zavarban szenvedő beteg rendkívül szélsőséges hangulatingadozásokon megy keresztül, melyek akár hónapokig is eltarthatnak."7 - Vajda Lajosról semmilyen fennmaradt információ nem támasztja alá ezeket a hosszabb periódusokat. Ha Vajda leveleit nem felületesen futjuk át, átsüt rajta az örök igazságot, a megfoghatatlant kergető, a melankoliára hajlamos alkatú ember személyiségképe, aki - mint bárki más - örömteli volt, jó kedve volt, szerelmes volt, de ugyanakkor lehangolt, rosszkedvű, nyomott hangulatú is tudott lenni. A feltételezett betegségre jellemző tünetek nem érhetők utól sem a feleség, Vajda Júlia, sem a közvetlen barátok: Bálint Endre (akivel huzamosabb ideig együtt is lakott a Képíró utcában), Szabó Lajos, Szántó Piroska, Korniss Dezső, Ámos Imre visszaemlékezéseiben. Vajda negatív érzései - a szellemi társtalanságon és a művészetét ért szakadatlan idegenkedésen, kudarcokon kívül - főként a félelemből táplálkoztak: féltette az életét, művészetét, szeretteit, és a kort, amiben élt (ide értve a szovjet tisztogatások hírét és az előretörő fasizmust, munkaszolgálatot is). Nagyon egyszerű, egyben veszélyes is az átlagosnál egy fokkal bonyolultabb, "kicsit más mint a többi" személyiségű művészeket egy jól irányzott csapással megbélyegezni, de túlnyomó többségben kiderül, hogy alapvető tévedés van a dologban: Csontváryról és József Attiláról több neves pszichiáter és genetikus is bebizonyította, hogy nem volt őrült, Farkas István sem szenvedett üldözési mániában - na jó, Czigány Dezsőnél azért rezeg a léc, de a többiek legalább nem vették el mások életét. "Megvan Csontváry teljes orvosi dokumentációja: soha nem kezelték pszichiáterek. Tudatosan játszott rá az "őrült zseni" képre, valójában azonban kiválóan spóroló, gyakorlatias elme volt, az állítólagos eset után tizenegy évig még patikusként dolgozott. [...] A magyarok szívesen nézik bolondnak a géniuszaikat." - írta erről szóló értekezésében Czeizel Endre8

Vajda Lajos munkásságának jelentős részét szokás az egyik oldalon szakrálisnak nevezni, a másikon a profanitásból merítőnek. Az igazság valószínűleg egyikre sem fogható. A származása például szinte alig kimutatható művészetében: "Vajda, mint nemzedékéből, s ami különösen fontos, szűkebb baráti közösségéből oly sokan, azok közé tartozott, akiknek a zsidó vallás által adott tradíciók kulturális közege, szociális önazonossága s végül életformája immár nem evidenciát, hanem értelmezésre szoruló problémát jelentett. [...] Nagyon kevés közvetlen forrás maradt ránk [...] Ezért Vajda ideológiai-politikai gondolkodása valójában rekonstruálhatatlan. S ugyanezt mondhatjuk zsidóságáról."9 - írta Petőcz György. Az az egy zsidó tojás motívum valószínűleg egy egyszerű gyermekkori emlék lehetett, és mivel a továbbiakban nem bukkan fel a műveken hasonló, a zsidó valláshoz köthető szimbólum, tekinthetjük ezt egy egyszerű objektumnak, mely "akkor épp megtetszett neki" - minden vallási felhang nélkül. Vajda nem szentképeket készített, amikor az ikonos képeit csinálta: már-már tudatosan hágta át az ikonfestészet szigorú szabályait, gondoljunk a Felmutató ikonos önarcképre: Éber Miklós vette észre, hogy a keresztény ikonográfiában szakrális jelentőségű Dexteris Dei valójában a művön egy bal kéz. De ide sorolhatnánk a Liliomos önarcképet is: ortodox ikonokon nem ábrázoltak glória nélkül főalakot soha, márpedig az ábrázolt fejet körülvevő vonalkázott rész egyértelműen hajat szimbolizál. A szakralitásnál mélyebb rétegekből merített Vajda, de keveredett itt is a prehisztorikus, törzsi az ortodox kereszténnyel, a népi paraszti és a kortárs orosz avantgárd. Vajda részint visszaálmodta magát a gyermekkori Valjevóba, amikor ikonos képeit csinálta, sóvárogva egy tiszta, háborítatlan művészeti életbe: az ikonfestők névtelenül, szent elvonultságban, földi javakat elvetve alkottak. Részint pedig ugyanolyan kísérlet volt ez, mint a többi alkotói periódus, melyről remélte, hogy rátalál művészete "tiszta forrására": az ilyen fajta útkeresés, az önkifejezés mindennél erősebb parancsa végigkísérte életét. Erről így írt Júliának: "... Furcsa ugye, hogy állandóan új és új ötleteim támadnak, sokszor megtörténik velem..."10.

Vajda Lajos Szentendrei házak feszülettel című festménye
Vajda Lajos: Szentendrei házak feszülettel, 1937. Forrás: https://prabook.com

Ha tetszik, akár formaalkotó tudatos művészetnek is nevezhetnénk az életművet. Ahogy az alkotói korszakok egymás után következnek, ahogy a motívumok keverednek, ahogy egymáson megjelennek, áttűnnek a formák, figurák, maszkok, szörny-alakok. Nevezhetnénk, de nincs értelme: Vajda kortársai nem tesznek említést arról, hogy - az egyébként szigorú munkatempóval és páratlan elhivatottsággal alkotó művész - tudatosan építette volna fel életében a saját oeuvre-ét. Talán egész életében megmaradt valami a fiatal - kortársai által kissé félszeg, gyerekesnek mondott - kíváncsiságból, amivel mindig tudott valami iránt lelkesedni, legyen az egy Picasso kép reprodukciója, egy ablakrács, vagy a szétrobbant pöffeteggomba bőrdarabkái. "Furcsa - egyébként kedvenc szava volt, azt jelentette, hogy érdekesnek, festőileg felhasználhatónak tartja" - írta erről Szántó Piroska11. "... Egyik ember vagy egyik kultúra, civilizáció, művészet megtermékenyíti a másikat, az élet törvénye ez." - írta Vajda Júliának egyik levelében12.

Mozgás: Vajda művészetének alfája és omegája. Lendül a kar a fiatalkori önarcképen, táncosok keringenek a muzsikusok között a Vásár című képen, forog a hagymahéj a barokk templom tornya körül, előre lép a bárány a falvédőről - ezüst hold csavarodik egy prehisztorikus maszk fölé. És az utolsó periódus szénrajzai: csupa mozgás. A szentendrei Vajda Lajos kiállítás egyik telitalálata az az animáció, amit Palotás Kincső alkotott meg: szinte tálcán kínálta magát az a természetes, csavarodó, organikus mozgás, mely életre kelti a vetítővásznon az Ősnövényzet elemeit. Ha ezt Vajda láthatta volna életében, biztos elégedetten bólogatott volna, ahogy Szentendrén a Haluska tanyán a vele egy fedél alatt élő-alkotó Szántó Piroska által főzött egyszerű ételt tüntette el a tányérjáról: "Jó!".

1: https://librarius.hu/2018/11/20/ma-is-hasonlo-civilizacios-valsagban-elunk-mint-vajda-lajos-a-sajat-koraban/
2: Passuth Krisztina - Petőcz György: Ki a katakombából. Vajda Lajos, a festő másként. Noran Libro kiadó, 2016. 
3: Szántó Piroska: Bálám szamara, 224. o. Szépirodalmi Könyvkiadó, 1982. 
4: Vajda Lajos levelei feleségéhez, Vajda Júliához 1936-1941., 33. o. Erdész Galéria. 
5: Utcára nyíló pinceajtó 
6: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szovjet_mont%C3%A1zselm%C3%A9let
7: Skultéti-Szabó Katalin: Bipoláris zavar a szépirodalomban. https://pszichologuskereso.hu/blog/bipolaris-zavar-szepirodalomban
8: https://kulturpart.hu/2009/11/12/festozsenik_genjeit_kutatja_czeizel_endre 
9: https://www.academia.edu/38168339/Vajda_Lajos_zsid%C3%B3s%C3%A1ga_r%C3%A9tegek_%C3%A9s_kontextusok_Lajos_Vajdas_Jewishness_Layers_and_Contexts_ 
10: Vajda Lajos levelei feleségéhez, Vajda Júliához 1936-1941., 47. o. Erdész Galéria. 
11: Szántó Piroska: Bálám szamara, 216. o. Szépirodalmi Könyvkiadó, 1982. 
12: Vajda Lajos levelei feleségéhez, Vajda Júliához 1936-1941., 45. o. Erdész Galéria.

Címlapkép: Vajda Lajos: Zöld félkör naranccsal (részlet), 1938. Forrás: https://prabook.com

Tetszett az írás? Ossza meg!

Galla Zoltán